Home  |   Sitemap  |   Contact

English version
Te afli la: Home / Media / Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

 1. Sunt turbinele eoliene zgomotoase?

Turbinele eoliene nu sunt zgomotoase. Evolutia tehnologica din ultimii ani a dus la reducerea zgomotelor mecanice pana aproape de imperceptibil. Principalul sunet care se aude langa o turbina aflata in functiune este cel produs de profilul aerodinamic al palelor in momentul in care trec prin dreptul turnului.

Nivelul zgomotului produs de turbinele contemporane se situeaza in jurul valorii de 90-100 dB, iar distantele minime respectate fata de zonele locuite, fac ca acesta sa nu fie un factor dranjant.

Un camion care trece pe sosea cu o viteza de 60 km/h produce in cele mai multe cazuri un zgomot mai puternic decat o turbina aflata in functiune.

 1. Afecteaza turbinele eoliene mediul inconjurator?

Turbinele eoliene nu afecteza mediul inconjurator. O usoara perturbare se produce pe perioada constructiilor, care incepand de la prima escavatie si pana la punerea in functiune a turbinei, pot sa dureze aproximativ 2 luni pentru fiecare turbina in parte.

Prin functionarea lor, turbinele contribuie la reducerea poluarii din atmosfera deoarece folosind o resursa curata si regenerabila forta vantului- reusesc sa inlocuiasca partial sursele clasice care ard hidrocarburi sau carbune, mari poluatori ai mediului inconjurator.

Functionarea turbinelor nu presupune nici un fel de materie prima care sa produca deseuri. Singurele deseuri sunt ambalajele produselor de intretinere folosite in medie de doua ori pe an si uleiul uzat schimbat o data la cativa ani, insa aceste deseuri sunt reciclate corespunzator.

 1. Sperie turbinele animalele?

Nu. Constructia turbinelor pe terenuri agricole este o varianta foarte populara, fermierii putand continua productia agricola deoarece turbinele ocupa o suprafata foarte redusa. Vacile, oile si alte animale domestice nu sunt afectate de prezenta turbinelor eoliene.

 1. Afecteza turbinele eoliene populatiile de pasari din zona?

Exista multe discutii pe aceasta tema, insa numeroasele studii realizate au aratat ca aceasta idee este sustinuta mai mult ce catre cei care nu au studiat suficient fenomenul. De obicei turbinele eoliene sunt pozitionate in afara zonelor strict protejate, iar pasarile din zona le ocolesc instinctiv. Cazurile in care apar coliziuni ale pasarilor cu palele rotorului sunt destul de rare si de obicei apar in cazul unor exemplare bolnave.

Un numar de pasari incomparabil mai mare sunt omorate in fiecare an datorita traficului auto sau vanatorii. Exista cazuri in care pasarile cuibaresc langa turbina sau chiar in interiorul acesteia daca exista spatii de acces.

 1. Afecteaza turbinele eoliene turismul?

Nu exista nici o dovada in acest sens. Dimpotriva,zonele incare au fost construite turbine au inregistrat un numar crescut de vizitatori. Capacitatile de cazare si masa au inregistrat de asemenea un numar crescut de clienti datorita vizitatorilor si personalului implicat in proiectele eoliene.

 1. Afecteza turbinele eoliene vietuitoarele salbatice de pe sol si din sol?

Vietuitoarele poat fi afectate temporar pe perioada constructiei datorita escavatiilor si traficului greu, insa dupa finalizare locatia este redata circuitului natural.

 1. Cat teren ocupa turbinele eoliene?

De exemplu un parc eolian compus din 10 turbine cu o capacitate de 2 MW fiecare, este desfasurat pe o suprafata de aproximativ 100 ha. Constructiile propriu-zise, drumurile de acces si instalatiile electrice ocupa cel mult 1% din cele 100 de hectare.

 1. Care este durata de viata a unei turbine eoliene?

Majoritatea producatorilor specifica o durata minima de viata de aproximativ 20-25 ani.

 1. Care este costul energiei eoliene?

Pentru a avea o imagine corecta trebuie luate in calcul invetitia initiala, durata de viata, costurile de intretinere si functionare. Energia eoliana este cea mai ieftina dintre energiile regenerabile si cu cel mai mic impact asupra mediului inconjurator.

Costul energiei produse de turbinele eoliene moderne este similar cu cel al noilor centrale ecologice pe carbuni si mai mic decat in cazul energiei solare, hidro sau nucleare. In ultimul caz, nu trebuie uitat pericolul accidentelor nucleare cu efecte devastatoare asupra mediului si organismelor vii.

 1. Care este perioada de amortizare a investitiei in turbine eoliene?

Depinde de potentialul eolian al locatiei alese. In cazul turbinelor noi, perioada de amortizare poate varia intre 8 si 15 ani.

 1. Cate turbine eoliene exista in Romania?

In luna Iunie 2008 existau in jur de 30 de turbine eoliene cu o capacitate instalata totala sub 10 MWh. Prin acordul de la Kyoto, Romania s-a angajat ca pana in 2020 sa ajunga la aproximativ 20% din totalul energiei din consumate provenind din surse regenerabile. Acest lucru inseamna ca ar trebui sa avem cateva mii de MWh instalati in surse regenerabile precum energia eoliana, solara, geotermica, biomasa, etc.

^ Scroll to Top